Deniz Sektörü Yangından Korunum Sistemleri
Yangın söndürme sistemlerinin son zamanlarda en popüler olduğu yerlerden biri de deniz sektörüdür. Çalışmaları suyun içinde yapılan ancak yangına karşı korunmasız olan denizcilik sektöründe, çalışılan ve kullanılan malzemeler kolay tutuşmaya ve yanmaya elverişli olduğundan önlem almada fayda vardır.
Açık denizde başlayan yangınlara müdahale, yangın söndürme birimlerinin uzak olmasından ötürü zor olmaktadır. Limanlarda veya tersanelerde başlayan yangınlar ise, tüm gemiler veya deniz araçları bitişik vaziyette konulduğundan, o tip yerlerde yangının yayılması da epey hızlı olmaktadır. O yüzden ister açık denizde olsun ister kıyıda olsun, deniz sektöründe yangın söndürme sistemlerine önem vermek gerekir.
Deniz sektöründe meydana gelen yangınların başlıca sebepleri, alev alan basınçlı gaz hatları, elektrik tesisatları veya doğalgaz boruları, tersanede yapılan çalışmalarda makinelerden atan kıvılcımlar, teknelerde çabuk tutuşan yükler, denize yapılan döküntüler, doğal afetler ve kıyıya geçici olarak kabul edilen misafir tekneler veya gemilerdir.
Yangın söndürme sistemleri için uzman ekiplerce sahada ön çalışmalar yapılır, projeler çizilir, mekanik, elektriksel ve tahliye sistemlerinin planları dizayn edilir. Gaz, köpük veya sulu söndürme sistemlerinden hangisinin uygun olduğu belirlenince hidrolik hesaplamalar yapılır. Yangın sistemi kalite standartları gözetilerek üretildiği için, teslimattan önce gerekli test ve kontrolleri de yapılmaktadır. Tesisatın döşenmesinden sonra yine test edilen sistemler hakkında, görevli personele görev başında eğitim verilir.Yangın söndürme sistemlerinin periyodik bakımları ve olası arızaları da yine uzman ekipler tarafından yapılır.