Karbondioksitli Söndürme Sistemleri (Co2)
Karbondioksitli söndürme sistemleri; insansız ortamda kullanılan bir yangın söndürme sistemi olmaktadır. Karbondioksit gazının, ortamda bulunan oksijen konsantrasyonunu hızlı bir şekilde düşürmesi ve bunun neticesinde de boşalan karbondioksit gazının oluşturduğu şok etkisiyle birlikte ilgili alandaki sıcaklığı azaltması şeklindedir. Çok etkili bir söndürme gücüne sahip olan karbondioksitli söndürme sistemleri; insan sağlığına zarar teşkil edebileceği için, insansız ortamlarda kullanımı uygun olan bir yangın söndürme sistemidir. Bu sistemde; bakım onarım, anında müdahale gibi durumlarda sistemin kontrol dışında harekete geçmemesi adına çeşitli önlemlerin de alınması gerekmektedir. Bu sistemde yer alan nozul ve silindirler; gerek yurtiçinde üretilen malzemelerden oluşturularak, gerekse de yurtdışından ithal edilerek kullanılmaktadır. Ancak her 2 durumda da sistem içerisinde kullanılan vanaların, uluslar arası onaylara sahip olması gerekiyor.
Karbondioksitli Yangın Söndürücü Özellikleri
Son derece etkili bir yangın söndürme sistemleri olan ve insansız ortamlarda tercih edilen karbondioksitli yangn söndürme sistemleri nin özellikleri ise şöyledir:
- Oldukça etkili ve hızlı bir söndürme tekniğine sahip olmaktadır.
- Ozon tabakasına zarar vermemektedir.
- Lokal uygulamalarda tercih edilebilir.
- İnsan gücünün olduğu alanlarda kesinlikle kullanılamaz.
- Derin ve geniş bir alana yayılmış olan yangınlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
- Elektriksel iletkenliğe sahip değildir.
- Harekete geçtikten sonra sistemin boşalmasıyla birlikte etrafta bir toz bulut oluşturabilir.
- Sistemin yeniden doldurulabilmesi adına maliyeti de oldukça düşüktür.
- Maksimum 1 dakikada sistem boşalmaktadır.
Yukarıdaki özelliklere sahip olan ve son derece etkili bir yangın söndürme sistemi olan karbondioksitli söndürme sistemleri; özellikle bilgisayara odaları, trafolar, tıbbi ya da endüstriyel laboratuarlar, kısacası hassas elektronik aygıtların bulunduğu ortamlarda tercih edilmektedir. Tabi bu tür ortamlarda insansız alan olması gerekmektedir.
- Trafo odaları,
- Güç aktarım odaları,
- Kablo galerileri,
- Motor odaları,
- Boya kabinleri,
- Yanıcı sıvı depolama alanları,
- Elektrik kontrol pano odaları,
- Endüstriyel laboratuarlar,
- Bilgisayar odaları,
- Hassas cihazların yer aldığı ortamlar.
Su, kimyasal toz ve köpük gibi yangın söndürme sistemlerinde yangından sonra açığa çıkan ve temizlenmesi gereken atıklar; bu sistem yer almaktadır. Bu yüzden etkili olduğu kadar, oldukça temiz bir yangın söndürme sistemi olarak da dikkat çekmektedir. Maliyetinin düşük olması ve maksimum 60 saniyede boşalan sistemin yüksek maliyet içermeden doldurulabilmesi de yine bu sistemi özel kılan etkenlerde arasındadır. Ancak bu sistemin diğer sistemlere oranla daha sıkı güvenlik önlemlerinin alınmasından sonra kurulması ve kullanılması gerekmektedir. Düşük miktar dahi olsa; karbondioksit gazının solunması hayati tehlikelere neden olmaktadır. Bu yüzden gerekli olan çalışmaların dikkatlice yapılması ve sisteme uygun güvenlik tedbirlerinin mutlaka alınmış olması gerekiyor.
Karbondioksitli söndürme sistemlerinin insansız ortamlarda kullanılması gerektiği düşünüldüğünde; en uygun kullanım alanları şu şekilde olmaktadır.