Tünellerde Yangından Korunma Sistemleri

Tünel Yangın Söndürme Sistemleri (Raylı Sistem)

Araç trafiğini rahatlatmak ve yolların daha güvenli halde seyrini mümkün kılmak için yapılan tünellerde, oluşabilecek yangın ihtimaline karşın tünel yangın sistemleri döşenmektedir. Tünellerde başlayacak yangın, normal karayolundan daha çok tehlikelidir; çünkü iki ucu açık olsa da tüneller kapalı mekanlar olarak kabul edilmektedir. Başlayacak yangında dumanın tünel içerisinde birikmesi can kaybına sebebiyet vermektedir.

Tünel yangın sistemleri araçların kaza yaparak yangına sebebiyet verme ihtimali de göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Zira tünellerde meydana gelen yangın vakalarının çok büyük bir bölümü kazalar sonucu gerçekleşen patlamalar sonucunda oluşmaktadır.

tunel-yangindan-korunma-arli-proje-yangın-söndürme-sistemleri
tunellerde-yangin-guvenligi-arli-proje-yangın-söndürme-sistemleri
tunellerde-yangindan-korunma-arli-proje-yangın-söndürme-sistemleri

Tünellerde otomatik yangın söndürme sistemleri kullanılması daha uygundur. Nedenine gelecek olursak; tünellerde başlayan yangın hava sirkülasyonu nedeni ile aşırı hızlı yayılmaktadır. Tünellerin her iki ucu bir boğaz havası oluşturarak yangını her iki yana da seri bir şekilde yaymaktadır. O anda tünel içinde olan insanlar, yangın söndürme konusunda uzman olsalar dahi canlarını kurtarabilmek için çıkışa yönelmektedir. Bu sebepler yüzünden yangın söndürme sisteminin otomatik olarak monte edilmesi ve yangına insandan bağımsız bir şekilde hızlıca müdahale etmesi öngörülür. İlk müdahaleyi otomatik sistem yaparsa, yangın alanına itfaiye ekipleri varıncaya dek bir hayli zaman kazandırır.

Tünel yangın sistemleri kullanılmasa dahi periyodik olarak bakımları yapılmalı, kontrol ve testleri gerçekleştirilmeli, eksiklikleri tamamlanmalı ve arızaları giderilmelidir. Giderilmeyen bir aksaklık can kaybına neden olabilir.

Tünellerde nasıl bir yangın söndürme sistemi kullanılacağına dair yapılan araştırmalar göstermiştir ki en uygun şekil, yangın söndürme sisteminin tünelin tavan kısmına raylı sistem olarak döşenmesi, algılayıcı ve ihbar edici sistemden alacağı sinyal ile yangın bölgesine hızlıca yönelmesi ve yangını seri bir şekilde kontrol altına almasıdır. Birden fazla döşenecek raylı söndürme sistemi, ihbar sinyalleri gelince, yangın noktasına en yakın olanını göndermelidir.

Diğer bir şekil ise merkezi olarak döşenecek tünel yangın sisteminin her noktaya yetecek sayıda döşenmesi ve kör nokta bırakmayacak şekilde dizilmesi şeklidir. Bu yöntemde, başlayan yangına ani su topları ile müdahale edilmekte, yangına uygulanan çok metodu ile yangın büyümeden söndürülmektedir. Manuel müdahaleyi mümkün kılan yangın müdahale aracı da uygun bir yerde bekletilebilir.