Yangın Algılama & İhbar Sistemleri

Hava Örneklemeli Duman Dedektörleri

Bu sistemde; muhafaza edilmesi gereken bölgelerden çektiği hava, bir boru ağı yardımıyla dedektöre yollanır. Dedektör; yüksek hassasiyete sahiptir. Uyarı sinyali verilmesi sonucunda işlem başlar. Kurulum maliyeti açısından oldukça avantajlı olan bu sistem; rutin bakım açısından da sorun teşkil etmemektedir. Giriş-bakım sorunlarının olduğu yerlerde, atrium, yüksek yapı, yapı boşlukları, karmaşık çatı yapıları, kurulumun gözükmemesi gereken yerler gibi yüksek koruma istenen bölgelerde, toz ve kir gibi çevre kirliliğinin olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Birincil örnekleme ve ikincil örnekleme olmak üzere 2 türü bulunmaktadır.

Birincil örnekleme sistemi: Bu sistemde; 1500 metreküp hacme sahip bir dedektör kullanılmaktadır. Korunan bölgedeki duman taneciklerinin havalandırma sisteminden geçeceği düşüncesiyle çalışmaktadır. 1 m/s’den fazla hava hızının olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Hava koşullandırma sistemleriyle birlikte kullanılması durumunda performansı optimuma çıkmaktadır.

İkincil örnekleme sistemi: Boru ağında yer alan numunelik deliklerle analiz işlemi gerçekleşmektedir. Hava hareketlerinin yavaş olduğu durumlarda tercih edilir. Boru ağında yer alan deliklerin çapları; hidrolik hesap programı yardımıyla belirlenmektedir. Yüksek depo ve atrium gibi, tavan yüksekliğinin fazla olduğu bölgelerde; çok seviyeli numune deliklerinin kullanılması uygun görülmektedir.

yangin-algilama-sistemi-arli-proje
yangin-algilama-sistemleri-arli-proje
yangin-algilama-ve-ihbar-sistemleri-arli-proje
yangin-ihbar-sistemleri-arli-proje
duman-dedektoru-fiyat-arli-proje
duman-dedektoru-arli-proje

Hava Örneklemeli Duman Dedektörlerinin Hassasiyeti

Bu sistem; hassasiyeti sayesinde can ya da mal kaybına neden olabilecek durumlarda olası zararların önüne geçmektedir. Yangına yüksek hassasiyet göstererek, yangının erken evrelerde tespit edilmesine olanak sağlamaktadır. 3 farklı hassasiyet seviyesi bulunmaktadır. Normal noktasal duman dedektörünün hassasiyeti bunlar arasında 1. Sırada yer almaktadır. Arttırılmış hassasiyette % 2’nin üzerinde daha iyi verim alınmaktadır ve yüksek hassasiyette ise; % 0,8’den daha iyi verim alınmasını sağlamaktadır.

Birden fazla noktasal duman dedektörüyle ortaya çıkan hassasiyet; sadece bir tane yüksek hassasiyetli hava örnekleme dedektörüyle sağlanabilmektedir. Aynı zamanda noktasal dedektörlerin kullanılamadığı alanlarda da düzenleme yapabilmektedir. Boru sistemi dahil olmak üzere, kurulumu ve bakımı noktasal dedektörlere oranla hem daha az maliyetli, hem de daha basit olmaktadır. Bir dedektörde % 0.05 duman yoğunluğuna göre ayar yapılmışsa; 20 delikli bir sistemde ortalama % 1 sistem duyarlılığı olacaktır. Hava örneklemeli sistemde en sık kullanılan dedektörler; ışık dağıtıcılı dedektörlerdir. Bunun birçok nedeni vardır. Ancak özellikle; kirliliğe neden olmaması ve uzun ömre sahip olması en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Özellikle de kirli ve tozlu ortamlarda; ışık dağıtıcılı dedektörlerden daha yüksek performans gösteren başka bir dedektör daha yoktur.

Işık Dağıtıcılı Dedektörler

İlgili bölgeye giren hava; yüksek enerjili ışık kaynağında gönderilmektedir. Eğer havada duman parçacıkları var ise; ışığın dağılmasına neden olmaktadır. Dağılan ışığın miktarı da duman miktarıyla doğru orantılı olmaktadır. Katı hal ışık alıcısı tarafından analiz edilmektedir ve tozlardan korunmak amacıyla bu sistemde karmaşık filtre ya da toz engelleyici kullanılmaktadır.